Barkod Nedir ? Barkod çeşitleri nelerdir ?

BARKOD NEDİR?
Barkod; Bir verinin veya verilerin otomatik olarak hızlı ve hatasız bir şekilde başka bir ortama aktarılmasında kullanılan bir yöntemdir. Değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan barkodlar tek boyutlu [1D] barkod olarak adlandırılır. Kare veya dikdörtgen şekillerle basılan barkodlar iki boyutlu [2D] olarak adlandırılır. Kare veya diktörgen biçiminde olan bu yapının genel adı ise Data Matrix’tir. Barkodların, barcode okuyucu, barcode yazıcı, bilgisayar, barkod etiketi, yazılım vb. ürünler ile birlikte kullanılması ile barkodlu sistemler oluşur.

BARKOD ÇEŞİTLERİ
Dünya üzerinde kullanılan çok değişik Barkod Çeşitleri vardır. Yaygın olarak kullanılan barcode türleri UPC, EAN, EAN-13, EAN-8, Code 39, Code 93, Code 128 dir. En çok kullanılanlar UPC ve EAN ‘dir. UPC barcode türleri Kanada ve Amerika’da, EAN-13 barcode sistemi ise Avrupa ve Türkiye’de kullanılmaktadır. Barkod çeşitleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi makalemde bulabilirsiniz.

1-D TEK BOYUTLU BARKOD ÇEŞİTLERİ

UPC

2 Çeşit UPC vardır. UPC-A ve UPC-E, ikisi de ABD-Kanada bölgesinde kullanılmaktadır. UPC-A ağırlıklı olarak ticari ürünlerin numaralandırılmasında kullanılır ve 12 basamaklı sayılardan oluşur. UPC-E ise küçük boyutlu ticari ürünlerin numaralandırılmasında kullanılır ve UPC-A’dan daha küçük, 6 basamaklıdır. UPC barkod resmi yanda gösterilmektedir.

EAN

EAN barkodun EAN-13, EAN-8 gibi Barkod Çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle Avrupa’da kullanılır. EAN, UPC numaralandırma sisteminden üretilmiş bir numaralandırma sistemidir. Görünüş olarak UPC ile benzerlik gösterirler. EAN “International Article Numbering Association”’un kısaltılmış halidir. EAN sistemi perakende ürünlerin numaralandırılmasında kullanılır. EAN-13 ; 13 basamaklı iken EAN-8 daha küçük yani 8 basamaklıdır, daha küçük ürünlerin numaralandırılmasın da kullanılır. Ayrıca kitap (ISBN) ve periyodiklerin (ISSN) numaralandırılmasın da EAN sistemi kullanılmaktadır. EAN barkod sisteminin resmi yanda gösterilmektedir.

COD 39

CODE 39: Code 39, genellikle otomotiv sektöründe kullanılır. Hem rakamların hem de harflerin kullanılmasına izin verir. İsminden de anlaşılacağı üzere 39 karakteri şifreleyebilir fakat son zamanlardaki çalışmalarla bu 43 karaktere yükseltilmiştir.

COD 128

CODE 128: Code 128, sıkıştırılmış yüksek yoğunluklu kodlardır. Lojistik, taşıma, sipariş ve dağıtım alanlarında kullanılır.

ITF (Interleaved 2 of 5)

Paketleme endüstrisinde kullanılır. 14 karakterden oluşur.

COD 93

CODE 93: Code 93 barkodları lojistikte, paketleri tanımlamada, elektronik bileşenlerin tanımlanmasında kullanılır.

CODABAR

CODABAR: Lojistik, sağlık ve sağlık alanlarında kullanılır. Codabar ayrık, otomatik kontrollü, 16 karaktere kodlanabilen, 4 start/stop karakter alabilen bir numaralandırma sistemidir.

MSI Plessey

MSI Plessey : Genelde perakende satışlarda, stok yönetimi için kullanılır.

2-D 2 BOYUTLU BARKOD ÇEŞİTLERİ

QR Code

QR Code: 2 boyutlu matrix yapıdaki kodlardır. QR Code Barkod Çeşitleri, Reklam, magazin ve işle ilgili kartlarda kullanılır. Yüksek hata toleransı ve çabuk okunabilirlik özellikleri vardır. Laser scannerlarla okunamazlar. 4 çeşit data desteklerler; sayısal, alfanümerik, byte/binary ve Kanji. QR Codes Japonya’da geliştirilmeye başlanmıştır ve hala devam etmektedir. Kullanımı ücretsizdir.

DATAMATRIX CODE

DATAMATRIX CODE: Datamatrix kodları 2 boyutlu numaralandırma sistemidir. Küçük parçaları tanımlamada kullanılır. Lojistik ve işlemlerde küçük parçalar için idealdir. QR kodları gibi hızlı okunabilme ve yüksek hata toleransı bulunur. Türkiye’de ilaç sektöründe yaygın olarak kullanılır.

PDF417

PDF417: PDF417 kodları 2 boyutludur. Yüksek data depolanması gereken fotoğraflar, parmak izleri, imzalar, grafikler vb. uygulamalarda kullanılır. 1.1 kilobytetan fazla dataya sahip olabilirler. Bu özellik onları diğer 2D barkodlardan daha güçlü kılar. Makinece okunabilirlikleri vardır. En yaygın olarak kullanılan 2D barkod tipidir.

AZTEC

AZTEC: Aztec kodları özellikle ulaşım alanında çok kullanılmaktadır. Kötü çözünürlükte bile okunabilirler.